Groepsfoto van de winnende klas
28 Maart 2024

Minister Marga Klompéschool wint Rotterdamse Textiel Race 2024

Groep 8 van de Minister Marga Klompéschool heeft de Textiel Race van 2024 gewonnen met in totaal 1194 punten. 23 kinderen en hun leraren namen de prijs in ontvangst van Kinderburgemeester Dominique en Kinderraadslid Alissia.

De school verzamelde de afgelopen weken maar liefst 832 kilo oud textiel en verdiende ook nog bonuspunten door het organiseren van een kledingreparatiemiddag, het maken van posters, ze produceerden een eigen video om buurtbewoners te informeren en gebruikten ook Marktplaats. Ze wisten zelfs het Jeugdjournaal te overtuigen om te komen filmen op school. De kinderen én hun omgeving leerden in deze periode waarom het belangrijk is om minder kleding te kopen, meer te ruilen of weg te geven en oud en kapot textiel op een goede manier weg te doen. De winnende klas krijgt theatervoorstelling ‘Een aardig sprookje’ (door Mirjam Veldhuijzen van Zanten) cadeau.

CBS De Regenboog eindigde op de tweede plek met 890 punten. En de derde prijs is voor De Kralingsche School (889 punten). Zij winnen een kledingreparatieworkshop.

Dit jaar werd er ruim 4500 kilo kleding ingezameld door tien scholen.

Tijdens de race leerden de kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Zij kregen een gastles en gingen vooral zelf aan de slag. Door kleding in de buurt, bij familie of vrienden op te halen. Maar ook door zelf te repareren, met elkaar te ruilen, filmpjes te maken en modeshows te organiseren. Hier konden ze punten mee verdienen.

De race is een initiatief van Race Against Waste in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Textielsorteercentrum Opnieuw Goed. De gemeente zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel op de juiste plek terecht komt. Het Textielsorteercentrum sorteert alle ingezamelde textiel op product- en materiaal hergebruik (recycling).  Textiel wat geschikt is voor hergebruik wordt aangeboden in de Rotterdamse kringloopwinkels van Het Goed en Opnieuw & Co.

Deelnemende scholen

De scholen die meededen aan de Textiel Race zijn CBS Mozaïek, Elout van Soeterwoude, De Kralingsche School, Minister Marga Klompé, De Notenkraker, Prins Alexander, De Regenboog, Al-Ghazali en Finlandia.

Een betere wereld, begint in de kledingkast

In totaal gooien Nederlanders maar liefst 135 miljoen kilo kleding en textiel per jaar weg. Dat zijn 10.000 vrachtwagens vol! Per huishouden is dit gemiddeld 11 kilo kleding en schoenen. Dat is zonde, want dat textiel is nog goed bruikbaar. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken.

Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt, gerepareerd of door iemand anders gedragen worden. Rotterdam heeft 237 textielcontainers in de stad. Kijk op www.rotterdam.nl/textiel voor meer informatie over locaties en wat er wel en niet in de bak mag.

Fotografie: Jan de Groen

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief