groepsfoto van lachende Rotterdamse initiatiefnemers met cheque in de hand, met daarop het startbedrag voor hun initiatief
23 Februari 2024

25 Rotterdamse initiatieven beloond met 1 miljoen euro aan startbudgetten

Vrijdag 14 februari vond de uitslagenavond van CityLab010 plaats in OASE. Een mooie afsluiter van de 9e ronde van CityLab010 waar zo’n 250 ideeën zijn ingediend, 117 initiatieven een startbudget hebben aangevraagd en uiteindelijk de 25 beste plannen door de Stadsjury zijn beloond met 1 miljoen euro aan startbudgetten. Hier zitten 7 circulaire initiatieven bij. Zoals een initiatief voor oplosbare plantenpotten van eierschillen en surfers met een missie om surfplanken te verduurzamen. Lees snel verder!

Bio Fashion Tech


Elk jaar is er 92 miljoen ton textiel afval. Daarvan gaat 85% in de verbrandingsoven. En dat vervuilt het milieu. Bio Fashion Tech wil op grote schaal textielafval gaan hergebruiken. Hun nieuwe methode scheidt de synthetische en de natuurlijke vezels. En maakt er nieuwe grondstoffen van. Met speciaal ontwikkelde meervoudige enzymen worden de vezels afgebroken. En daardoor geschikt gemaakt voor hergebruik. De subsidie is bedoeld voor een demo-fabriek in Rotterdam.
Meer informatie over dit project

Meaningful matter – Circular ceramics


Keramische scherven verzamelen en daar nieuw servies van maken. Dat is Het plan van Studio Lotte Douwes. Keramiek is gebakken klei. Borden, bekers, kopjes, schalen en kunstvoorwerpen worden ervan gemaakt. Het is een duurzaam máár breekbaar materiaal. Lotte Douwes wil zoveel mogelijk scherven verzamelen. Van horeca en particulieren. Zij heeft een methode ontwikkeld om er nieuw servies van te maken. Met het startbudget gaat ze een bedrijfsplan maken.
Meer informatie over dit project

Surfers met een missie


Rotterdam is een surfstad. Hoek van Holland, de Maasvlakte én Rif010 zijn hotspots voor surfers. Afgedankte surfboards komen nu nog in het afval terecht. Maar ze kunnen duurzaam en recyclebaar gemaakt worden. Daarvoor is in Nieuw-Zeeland een speciale machine bedacht en gemaakt. Die machine maakt uitstekende surfboards van duurzame materialen. Bijvoorbeeld kurk, hout en hennep. Good, thanks surf neemt het initiatief om die machine naar Rotterdam te halen.
Meer informatie over dit project

Eggshel Ceramic


Eggshell Ceramic gaat eierschalen hergebruiken in de vorm van oplosbare plantenpotten. Eierschalen bestaan grotendeels uit kalk. En dat is een belangrijk, schaarse voedingsstof in de natuur. Atelier LVDW heeft een methode bedacht om van eierschalen oplosbare plantenpotten te maken. Daarmee komt de kalk terug in de natuur. Met Eggshell Ceramic wil Atelier LVDW een eerste collectie producereen en op de markt brengen.
Meer informatie over dit project

Keilehub


De KeileHub wordt een plek om bij elkaar te komen in de M4H (Merwe-Vierhavengebied). In dat gebied in Rotterdam-West bouwt Rotterdam een wijk voor bewoners en makers. Initiatiefnemer KeileCollectief wil van de centrale hal van het Keilepand een toegankelijk ontmoetingspunt maken. Waar iedereen die zich betrokken voelt bij M4H welkom is. Voor gesprekken over de ontwikkelingen rondom circulaire economie, bio based bouwen en een gezonde circulaire stad.
Meer informatie over dit project

Setting Sails


Setting Sails wil afgedankte zeilen (van zeilboten) niet langer als afval zien. Ze gaan de zeilen inzamelen in Rotterdam. En hergebruiken. Op allerlei manieren. Sommige ingezamelde zeilen kunnen opnieuw verkocht worden als zeil. Van andere maken Rotterdamse duurzame makers hoezen, zonwering en regenschermen voor horeca en festivals. Maar ook telefoonhoesjes en tassen.
Meer informatie over dit project

Tide Watches


Tide Watches gaat afvalplastic in de stadshavens recyclen om er duurzame horloges van te maken. Het verzamelde plastic wordt gerecycled in nieuw materiaal. In verschillende kleuren. In de winkel kunnen klanten hun horloge samenstellen en kleuren uitzoeken. Het plan kan bewustzijn en enthousiasme over circulariteit en duurzame keuzes vergroten.
Meer informatie over dit project

Ook meedoen met CityLab010?


CityLab010 ondersteunt initiatiefnemers met het delen van kennis, advies, netwerk én mogelijk een startbudget. CityLab010 heeft sinds 2015 ruim 200 vernieuwende initiatieven die Rotterdam leuker, mooier, groener, socialer, veiliger en sterker maken ondersteund met meer dan 30 miljoen euro.

Heb jij ook een vernieuwend initiatief voor Rotterdam? Dan kan je meedoen aan het start-up programma en maak jij kans op een startbudget tot € 50.000. Ga naar www.citylab010.nl en check of jouw idee aansluit bij CityLab010.

Fotografie: Eric Fecken

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief