4 mensen poseren op een klein elektrisch autootje, 1 achter het stuur, 3 in de bak erachter. Auto staat langs de kade met gebouwen op de achtergrond.
10 Januari 2023

Ondernemers op Katendrecht maken bedrijfsafval sociaal én circulair

Katendrechtse ondernemers riepen dit jaar samen met afvalinzamelaar Oscar Circulair het Circulair Afvalcollectief Katendrecht in het leven. Vanaf begin oktober halen ‘Oscars’ in elektrische voertuigen bedrijfsafval van aangesloten ondernemers in één keer gescheiden op.

Gemeente Rotterdam wil in 2050 een afvalvrije stad zijn. Daarvoor moeten we spullen beter produceren, bewuster kopen en beter hergebruiken. Dat noemen we circulair. Circulair Afvalcollectief Katendrecht draagt direct bij aanminder afval, minder vrachtwagens, minder uitstoot en schonere straten. Goed voor het milieu en bovendien makkelijker voor ondernemers.

 

Afval scheiden een gedoe

Kim Beijer, Salesmanager van Oscar Circulair: “Afval staat bij veel bedrijven onderaan het prioriteitenlijstje. Mensen gaan vaak voor de makkelijkste optie, waardoor alles al snel bij het restafval belandt.”

 

Oscar Circulair maakt het makkelijk

 Circulair maakt afval scheiden een stuk makkelijker door alle soorten afval in een keer en onder één contract op te halen. Een elektrisch voertuig bestuurd door een ‘Oscar’, een student, geïnteresseerde of iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, brengt al het bedrijfsafval dagelijks van de ondernemers naar een afval hub in het gebied. Grotere vrachtwagens komen alleen het gebied in om in één keer een grote hoeveelheid afval van de hub naar de verwerkers te rijden. Verwerkers worden uitgekozen op duurzaamheid, locatie en transparantie.

Kim: “Scheiden bij de bron blijft het beste. Met Oscar Circulair willen we dat stimuleren en tegelijk vrachtwagens uit een gebied weren.” En dat werkt. Omdat Katendrecht een schiereiland is, vind je er alleen vrachtwagens die een bestemming hebben in het gebied. Dat zijn er nu in één klap een stuk minder. “Die winst is echt gigantisch”.

 

Circulair Afvalcollectief Katendrecht

Harry-Jan Bus, directeur van Theater Walhalla en bestuurslid van de BIZ Hart van Katendrecht, is aanjager van het project. Bij de bouw van het aangrenzende Fenix 1 is geen rekening gehouden met ruimte voor afvalcontainers. Die staan dus permanent op straat. “Dat is niet alleen een rot gezicht, het is ook niet toegestaan”, zegt Harry-Jan.

Uiteindelijk ontdekte Rob Rietveld, coördinator facilitair bij de in de Fenix 1 gevestigde hogeschool Codarts, het alternatief Oscar Circulair. Het balletje ging rollen en Afvalcollectief Katendracht ontstond. Voor Codarts is het een uitkomst. Het afval wordt dagelijks opgehaald dus grote containers zijn niet nodig. Rob: “Het scheelt ruimte, het pand blijft schoner en de containers voor de deur kunnen weg, want de Oscars halen het afval binnen op.” En een bijkomend voordeel? “Ik kreeg al tijden veel vragen van studenten en collega’s of we afval konden scheiden. Nu kan dat.”

 

Samen zorgen voor de omgeving

Harry-Jan vindt het tegengaan van ‘verrommeling’ van de omgeving een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, ondernemers en bewoners. “Er zijn al zoveel auto’s, fietsers en deelscooters. En daar komen ook al die afvalcontainers bij, die ook weer ongedierte aantrekken. Het is fijn om met elkaar het gebied op orde te houden.” En dan is er nog het grotere klimaatprobleem. “Ook daar moet je als theater, school of andere onderneming positie in kiezen. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid om onderdeel te zijn van de oplossing.”

 

Persoonlijk contact

Naast zorgen voor je omgeving, staat zorgen voor elkaar hoog op de agenda bij Oscar Circulair. Kim: “Afval is vaak iets anoniems. Je gooit iets weg en bent ervan af. Wij geven er een gezicht aan.” Dat kun je heel letterlijk opvatten, zegt Rob: “Je hebt ineens contact met degene die je afval ophaalt, dat maakt je al een stuk bewuster.”

Die menselijkheid vindt Harry-Jan ook terug in het contact met de organisatie. “De lijnen zijn korter, daardoor is het veel minder bureaucratisch. Als je tegen dingen aanloopt kun je bijna een-op-een met ze in gesprek.”

 

Vooroordelen

Toch komt de organisatie als start-up nog een hoop vooroordelen tegen. “Mensen denken vaak dat het heel duur is”, zegt Kim. “Maar vooral een kleine ondernemer is bij ons juist goedkoper uit, omdat je per zak betaalt in plaats van een vast bedrag per maand. En ondernemers die bedrijfsreinigingsrecht betalen kunnen daar een vrijstelling voor krijgen als ze een contract met ons hebben. Dat weet ook niet iedereen.”

Een ander bezwaar dat Kim vaak hoort is dat het extra moeite kost. Je moet wel je hele organisatie meekrijgen en instrueren. Voor Rob levert dat gelukkig geen problemen op. “Ik denk dat zeker 80% van de mensen bij ons na een maand al afval scheidt. Ik hoef eigenlijk alleen de schoonmaakdienst te instrueren, maar dat gaat altijd goed.” Hij twijfelt er niet aan dat er nog hobbels aankomen. “Maar je bent bereid om die te overwinnen, want de bewustwording die het met zich meebrengt, is heel veel waard.”

 

Wat kun jij doen?

Ondernemers op Katendrecht en Kop van Zuid sluiten zich aan bij Circulair Afvalcollectief Katendrecht door te mailen naar mail@oscarcirculair.nl. Iedereen is welkom, of je nou één of tien zakken per week weggooit.

Ook als je je wil aansluiten in een ander gebied kun je contact opnemen met Oscar Circulair. Ben je eigenaar van een onderneming en/of onderdeel van een BIZ of andere organisatie? Oscar Circulair onderzoekt graag de mogelijkheid tot het opzetten van een nieuw collectief.

Kijk voor meer informatie op www.oscarcirculair.nl.

 

 

Tekst: Merel Nolet

Foto: Jan de Groen

 

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief