studente van Zadkine Beauty & Fashion College houdt koffiebekerverwarmer omhoog
19 November 2023

Samenwerking voor meer vakmanschap

Voor circulaire consumptiegoederen is vakmanschap broodnodig: mensen die heel goed zijn in een bepaald ambacht, bijvoorbeeld in houtbewerking, koks die creatief kunnen koken om minder te verspillen of mensen die kleding repareren of spullen upcyclen. Dat vakmanschap verdient veel meer waardering. De gemeente gaat het samen met Rotterdamse opleidingen op de kaart zetten.

Eén van de partners waar Rotterdam mee samenwerkt, is het Zadkine Beauty & Fashion College. Zadkine is recent gestart met de Microfactory, een speciale innovatieve beweging in het onderwijs waar studenten aan duurzaamheid werken met echte bedrijven en opdrachten. Hier leren ze circulair denken, samenwerken én ontwerpen. Studenten van verschillende fashion opleidingen van Zadkine gingen aan de slag met een vraag van KPN: verzin een nieuw leven voor oude monteurskleding.

Een interessante opdracht, want bij de productie van textiel gaat namelijk veel water verloren en de CO2-uitstoot is enorm. Tel daar nog eens bij op dat huishoudens op jaarbasis 17 kilo kleding weggooien, terwijl dat nog heel goed een tweede leven zou kunnen krijgen. Bij iemand anders of als grondstof voor iets nieuws.

Grondstof voor iets nieuws


En met die gedachte gingen de studenten van Zadkine aan de slag. Ze ontwierpen een speciale familiedeken en koffiebekerverwarmer. Als monteurs nu op bezoek zijn bij eenzame ouderen, kunnen zij die uitdelen om eenzaamheid te bestrijden en ‘samen warm te blijven’.

KPN was enthousiast en had meteen de intentie een mega order te plaatsen om deze innovatieve aanpak kracht bij te zetten. Door de samenwerking met de Oxious Talent Factory, konden ze de order realiseren. Deze ketensamenwerking is bijzonder en helemaal lokaal. Een groot bedrijf, het onderwijs en een sociale ondernemer voegen samen meerwaarde toe aan grondstof die eerst als afvalstroom werd gezien.

Wethouders Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) bracht een bezoek aan het Zadkine Beauty & Fashion College om het resultaat te bekijken. Wethouder Zeegers: “Ontzettend goed om te zien hoe studenten geïnspireerd raken over hoe je textiel kunt hergebruiken. De mogelijkheden zijn te over, als je maar de waarde van de materialen inziet en je creativiteit gebruikt.”

 

Fotografie: David Rozing

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief