Samira Abbadi
21 Maart 2022

"Circulair is gewoon the way to go"

Steeds meer bewoners gaan bewuster om met het kopen van spullen. En doen de spullen die ze niet meer nodig hebben, beter weg. Door ze te verkopen via Marktplaats, of naar de kringloopwinkel te brengen. Onder hen Samira Abbadi (41), programmamanager UNIC bij de Erasmus Universiteit, die onlangs aanhaakte als 2.000ste volger op LinkedIn. Waarom? ,,Omdat je geen milieufreak hoeft te zijn om te snappen dat hoe we de wereld nu uitputten niet veel langer houdbaar is.”


Op het moment dat we haar spreken, geniet ze net van een welverdiende vakantie in Portugal. Alhoewel, ‘genieten’. Tegen alle verwachtingen in regent het er al dagen. Even verderop, in Griekenland en Turkije, sneeuwt het zelfs. En dat terwijl het officieel gewoon lente is.

Zo zie je maar, zegt Samira. ,,Het klimaat is flink van slag. Voor een groot deel hebben we dat aan onszelf te wijten. We consumeren te veel en gooien te veel weg. Dat het KNMI steeds vaker een code rood afgeeft, is voldoende bewijs dat het de verkeerde kant op gaat.”

Gemakzuchtig

Tegelijk wil zij zich niet heiliger voordoen dan ze is. ,,Ook ik maak fouten en ben soms iets te gemakzuchtig. Afval scheiden? Ik probeer het écht. Daarom was het extra zuur dat ik onlangs juist een boete van bijna 160 euro kreeg voor het verkeerd aanbieden van oud papier.”

,,Een maand lang hadden we thuis alles netjes opgespaard. Toen de dichtstbijzijnde ondergrondse container vol zat, is mijn man expres doorgelopen naar een container een wijk verder. Van Blijdorp naar de Provenierswijk en toen weer terug naar huis met een zak vol papier, omdat ook daar geen plek was. Onderweg liet hij per ongeluk één doos achter. Precies degene met daarop onze adresgegevens. Tsja, pech!”

Niet gezond

Gelukkig is Samira op andere vlakken succesvoller met duurzaamheid bezig. Vlees bijvoorbeeld eet zij amper nog. ,,Ik vind het niet super lekker, maar vooral niet gezond. En iedere dag vlees eten, is funest voor het milieu. Volgens sommigen net zo erg als vliegen.”

Om dezelfde reden shopt zij nooit meer bij goedkope winkels als de Zara, H&M of andere kledingmerken die indirect bijdragen aan kinderarbeid en het milieu vervuilen. ,,Liever koop ik tegenwoordig één duurzaam item dan twintig goedkope setjes.”

Brood recyclen

Het mooie van Rotterdam Circulair is dat ze je allerlei tips & trics geven over duurzamer produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. Van huis uit heeft zij als moslima meegekregen dat je oud brood niet mag weggooien. Als kind ging ik dan met mijn oma of moeder de eendjes voeren. Dit blijkt niet goed voor de vogels en kan leiden tot overlast van meeuwen, muizen en ratten.”

,,Goed dus dat er bij verschillende moskeeën nu verzamelcontainers zijn geplaatst, waar je je oude, niet langer eetbare brood in kwijt kunt, zodat ze er compost, diervoeder of zelfs biogas van kunnen maken. Die duurzame verwerking is voor de meeste moslims een acceptabel alternatief. Het voelt veel beter dan brood in de vuilnisbak gooien.”

Deel-apps

Ook fijn vindt zij dat Rotterdam Circulair sterk inzet op de deeleconomie. Onder andere door je te wijzen op deel-apps, waarmee buurtbewoners gemakkelijk allerlei spullen van elkaar kunnen lenen. ,,Veel duurzamer én socialer dan wanneer ieder voor zich een nieuwe hamer of zaag koopt.”

Als programmamanager UNIC, een samenwerking van acht Europese universiteiten, ziet ze daarnaast ook op werkgebied kansen voor de zogenoemde ‘kringloopeconomie’. Een waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd om meer waarde te creëren.

Duurzame economie

,,Vooralsnog richt UNIC zich vooral op inclusief onderwijs en innovatief onderzoek om zo een positieve impact te hebben op de ontwikkeling van de postindustriële steden waarin deze universiteiten gevestigd zijn. Maar dat kan alleen door creativiteit en innovatie. Dezelfde basis ingrediënten die nodig zijn om een economie duurzaam te laten groeien.”

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief