Wilma der Wilt poseert met een kledingstuk (schort van spijkerstof) in het repair atelier.
31 Januari 2023

“De moeite waard”; zeker een bezoekje waard

Rotterdam barst van de mooie bewonersinitiatieven. Reporter Wilma van der Wilt ging in de Ebenhaëzerstraat in Carnisse langs bij repair atelier De Moeite Waard. 

Jannie Spoor is bewoner en naaidocent in het atelier. Elke middag is het pand open voor bewoners die spullen kunnen brengen en laten verkopen. Een deel van de opbrengst is voor hen. Jannie: “Nieuwe dingen maken vind ik niet zo leuk, maar vermaken vind ik gewoon heel erg leuk.” 

Bewoonster Mahboubeh Rakhshanifar maakt ook van allemaal oud textiel weer nieuwe mooie dingen. Zoals een tasje van oude stropdassen. “Het naaien is een reden waarom we hier komen, maar vooral ook het samenkomen. Dat we een gemeenschap vormen en vrienden maken. Het is een prettige manier om even buiten onze routine te stappen.”

Wilma wordt helemaal hebberig van alle mooie spullen die gemaakt worden in het naaiatelier. Jannie: “Het is zonde om het weg te gooien. Tweedehands is veel goedkoper en het is ook leuk hoe trots iedereen is op de zelfgemaakte creaties. Gratis leren naaien, het is gewoon hartstikke leuk om te doen!” 

Zoals Wilma mooi concludeert: “Spullen zijn de moeite waard en ook mensen zijn de moeite waard!” 

Waarom?

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën. Gemiddeld kopen we 46 kledingstukken per jaar en doen we zo’n 40 kledingstukken weer weg. Eén spijkerbroek bijvoorbeeld kost al gauw 8.000 liter water. Tel hier wat lepels gifstof en de CO2 uitstoot van het transport bij op en je gloednieuwe broek ziet er opeens een stuk minder blinkend uit.  

 

Wat kun jij doen?

Het meest duurzame wat je kunt doen, is de kleding die je hebt zo lang mogelijk dragen.  

Is je zoom of knoop losgeraakt of zit er een scheurtje in je kledingstuk? Kijk eerst of het gemaakt kan worden in bijvoorbeeld een repair atelier als De Moeite Waard. Dit soort plekken zijn niet alleen hartstikke circulair, maar dragen ook bij aan het gemeenschapsgevoel in de wijk. Stukken textiel kunnen vaak ook nog hergebruikt worden en een nieuwe bestemming krijgen. Zo zorgen we samen voor een wereld met minder vervuiling en minder afval.  

Draag je kleding niet meer, maar is het nog wel heel? Doneer het aan bijvoorbeeld de Kledingbank of een kringloopwinkel. Kijk op de Routeplanner voor de adressen. 

Is een kledingstuk of een paar sportschoenen kapot en kun je er niets meer mee? Gooi het niet zomaar in de prullenbak. Zoek hier een textielcontainer bij jou in de buurt. Wel graag even wassen van tevoren en inleveren in een schone, gesloten zak.

 

Wil jij jouw wijk ook duurzamer maken?

Heb jij net als Gilbert een idee om jouw wijk, buurt of straat circulairder te maken? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees het interview met Gilbert en kijk hoe de gemeente jou kan helpen bij het realiseren van jouw idee.

 

Over Wilma gaat circulair

In ‘Wilma gaat circulair’ trekt reporter Wilma van der Wilt de wijken in op zoek naar Rotterdammers die circulair bezig zijn. Klik hier voor meer Wilma gaat circulair.

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief