Organisch afval
26 Augustus 2021

Drie winnaars bij Rotterdam unlocked organic waste challenge

De gemeente onderzoekt met drie bedrijven of het mogelijk is innovatieve technieken voor het verwerken van organisch afval naar Rotterdam te halen. De bedrijven, Nettenergy uit Nederland, Arbios Biotech uit Engeland en TripleW uit Israël, zijn de winnaars van de Rotterdam Unlocked Organic Waste Challenge. De winnaars van de challenge krijgen de kans om samen met de gemeente en lokale partners zoals de petrochemische industrie, de haven, de voedings- en tuinbouwsector en andere aangesloten stakeholders hun bedrijf op te schalen naar de stad Rotterdam.

Rotterdam Circulair

Rotterdam produceert jaarlijks 10 miljoen kilo organisch huishoudelijk afval. Dat materiaal wordt gecomposteerd, of vergist en daarna gecomposteerd. Tot 2024 groeit deze hoeveelheid naar 17 miljoen kilo, omdat het gescheiden inzamelen en verwerken van organisch afval wettelijk verplicht wordt. Om die reden zoekt de gemeente naar mogelijkheden om meer materiaal, hoogwaardiger te verwerken. Deze zoektocht past bij de ambitie van het programma Rotterdam Circulair, om in 2030 het gebruik van grondstoffen met de helft terug te dringen. Een van de manieren om dit te doen is het benutten van afval als nieuwe grondstof.

De drie winnende oplossingen van de Rotterdam Unlocked Organic Waste Challenge zijn:

NETTEnergie (Nederland)

NETTEnergy ontwikkelt pyrolyse (afbraak via hoge temperaturen) installaties die hernieuwbare energie en materialen produceren op basis van biomassa uit planten. Hun idee, dat in een pilotstudie verder wordt uitgewerkt, is om met organisch afval van huishoudens waterstof te produceren, waarmee in de energievraag van huishoudens kan worden voorzien. De resulterende ‘biochar’ uit dit proces kan worden gebruikt voor bodemverbetering en slaat tegelijkertijd CO2 op.

Arbios Biotech (Engeland)

Arbios Biotech is een joint venture tussen Licella en Canfor. Airbios Biotech wil wereldwijd koolstofarme circulaire economie-oplossingen bieden met behulp van Licella’s baanbrekende Cat-HTR ™ -technologie. Van post-consumer biomassa en residuen creëert ze hoogwaardige, duurzame op koolstof gebaseerde producten, waaronder geavanceerde biobrandstoffen. Haar oplossing zal door de gemeente Rotterdam worden gebruikt om een ​​haalbaarheidsstudie voor grondstoffen uit te voeren.

TripleW (Israël)

TripleW is een industrieel biotechnologiebedrijf dat een proces ontwikkelt en commercialiseert voor de productie van melkzuur uit voedselafval. Melkzuur heeft de potentie om een ​​gamechanger te zijn in de zoektocht naar circulaire economieën. Net als Arbios Biotech zal de oplossing van TripleW worden gebruikt door de gemeente Rotterdam om een ​​haalbaarheidsstudie voor grondstoffen uit te voeren.

De drie winnende bedrijven hebben belangstelling om zich in Rotterdam te vestigen, vanwege de grote haven met veel industrie en beschikbare grondstoffen, de ligging van de stad in de nabije omgeving van het Westland en de circulaire ambities die Rotterdam uitdraagt. Zij gaan nu samen met de gemeente Rotterdam en haar partners een pilot of haalbaarheidsstudie opzetten.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de gemeente het Unlocked-concept van Unknown Group toepast voor het vinden van innovatieve technieken. Na het succes van Rotterdam Unlocked in 2020, pakte het evenement dit jaar een van de belangrijkste impactgebieden van de gemeente Rotterdam aan: organisch afval. Startups van over de hele wereld hebben zich aangemeld voor deze uitdaging. Challenge-partners waren betrokken bij de selectie, één-op-één dealmaking-bijeenkomsten en het beoordelen en verstrekken van inzichten voor de selectie van de winnaars.

Naast verschillende afdelingen van Gemeente Rotterdam waren andere betrokken partners Innovation Quarter, Renewi, Greenport West-Holland, Rotterdam Partners, Clean Tech Delta, Engie, iTanks, Rijkswaterstaat en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief